|
Ornitologia
|
|
18-08-2010, 09:12
|
|||
|
|||
|
RE: Ornitologia
Mi się udało tylko raz zobaczyć dzięcioła zielonego w parku, a co do pytań, kurdę mol, nie znam odpowiedzi
" as your attorney I advice you to slow down I can't keep up man ! " |
|||
|
18-08-2010, 09:24
|
|||
|
|||
|
Ja niestety też ich nie znam. Bociana czarnego to w okolicach Puław widziałem jeden jedyny raz kilkanaście lat temu. Było to przy trasie Moszczanka - Kock, na wysokości stawów i rzeki Świnki.
Gdyby Bóg preferował przedni napęd - chodzilibyśmy na rękach... |
|||
|
18-08-2010, 11:20
|
|||
|
|||
|
Od kiedy świadomie
obserwuję ptaki, to również nie widziałem w Puławach ani okolicach bociana czarnego. Doszukałem się, że ostatnie ich obrączkowanie odbyło się u nas w 2006 roku.O dzięciole zielonym już wspominałem, często gościł na skwerku przed wejściem do parku, także w okolicach pomnika „Macierzyństwo”, i prawdopodobnie ten sam, w parku blisko wejścia w okolicach wieży ciśnień. Ostatnio widziałem dzięcioła, w tych okolicach, gdzieś na wiosnę. Czasem sporadyczne ich spotykam, a najczęściej to w parku, to w lesie, to w rejonie ulicy Partyzantów. |
|||
|
19-08-2010, 16:16
|
|||
|
|||
|
w tym roku się za nimi bardzo nie rozglądałem. rok temu widziałem boćka czarnego za Gniewoszowem jak leciał. puste gniazdo jest na ścieżce dydaktycznej w rezerwacie Piskory.tylko trzeba uważać na dziki jak się ktoś szwęda w tych okolicach.
pisząc polskie znaki szanujesz swój język |
|||
|
23-08-2010, 11:42
|
|||
|
|||
|
Teraz ja mam zagadkę, bo nie mam pojęcia jakie zwierzę widziałem. Co, nie mogę?
![]() Więc jedziemy: Miejsce obserwacji – zalew na rzece. Zalew – powierzchnia max. 3-4 ha, bez wysokich trzcinowisk czy dużej ilości starodrzewia, położony praktycznie w centrum pięciotysięcznego miasta, zamieszkały w 80% przez kaczki krzyżówki. Rzeka – 3 razy jak Kurówka, lub dajmy na to wielkości Liwca. Okolica – w 85% typowo rolnicza, jedynie mały, nieuciążliwy przemysł i usługi (stolarnie, hurtownie budowlane etc). Wschodnia Polska, woj. podlaskie. Czas obserwacji – godziny przedpołudniowe (ok. 11.00) Pogoda – słonecznie, bez opadów. Charakterystyka obserwowanego obiektu: ptak wielkości zimorodka (który nota bene też tam występuje), może ciutkę większy, o kształcie zdecydowanie do zimorodka zbliżonym. Skrzydła jak na proporcje ptaka dość duże, o kształcie foremnym, nie wygięte sierpowato jak np. u jaskółki, bardziej przypominały skrzydła właśnie zimorodka. Upierzenie w kolorze zbliżonym do muchołówki szarej, jednakże troszkę bardziej beżowe, z wyraźnym białym kuprem (kolor biały zaczynał się, powiedzmy od końca klatki piersiowej zwierzęcia, przejście między beżowym a białym wyraźne). Dziób długi, ostry, może nie tak jak u zimorodka ale bardzo zbliżony, wskazywałby, że główne pożywienie ptaka stanowią małe ryby. Lot szybki i zwinny. Obserwowane 2 osobniki sprawiały wrażenie jakby się dla zabawy goniły, robiąc akrobacje od poziomu „ciut nad powierzchnią wody” do ok. 8 metrów w górę. W momencie rozpoczęcia obserwacji leciały nad samą powierzchnią wody łowiąc jakieś drobne owady – zupełnie jak jaskółki. Wypisz wymaluj zimorodek wybarwiony prawie jak muchołówka, o zachowaniu jaskółki. Przepatrzyłem zdjęcia młodych zimorodków i nijak nie pasują do tego zwierzęcia. Tym bardziej, że zachowanie ptaków wskazywałoby raczej na to, że były to osobniki dorosłe. Nie mam pojęcia co to było. Nadmienię, że do Czarnobyla jest stamtąd dalej niż z Puław.
|||
|
24-08-2010, 10:39
|
|||
|
|||
|
Odpowiedź na tą zagadkę jest prosta...jest to bocian;-D A tak na serio przestudiowałem dość dokładnie moją encyklopedię i nic mi nie przypasowało idealnie.
1. Bączek ( ale to za duże, mimo, że dziób by był akurat) 2. Brodziec piskliwy 3. młoda rybitwa białowąsa " as your attorney I advice you to slow down I can't keep up man ! " |
|||
|
24-08-2010, 14:55
|
|||
|
|||
|
Hmmm... Wiesz, że z bardziej niż dużym prawdopodobieństwem mógł to być brodziec? Na tych zdjątkach wygląda prawie dokładnie jak obserwowane przeze mnie ptaki. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na odległość z której je widziałem oraz to, że bardzo sprytnie i szybko leciały, co wcale obserwacji nie ułatwiało.
http://deepinbirds.files.wordpress.com/2...cthyp1.jpg http://deepinbirds.files.wordpress.com/2...acthyp.jpg Chyba mogę odtrąbić rozwiązanie zagadki. Gratuluję! Gdyby Bóg preferował przedni napęd - chodzilibyśmy na rękach... |
|||
|
24-08-2010, 16:10
|
|||
|
|||
|
A...mmmm...nagroda?
No jak zagadka bez nagrody? Może tytuł "Orła Roku 2010" ? ;-D " as your attorney I advice you to slow down I can't keep up man ! " |
|||
|
25-08-2010, 09:25
|
|||
|
|||
|
A "Brodziec Roku 2010" nie wystarczy?
![]()
|||
|
25-08-2010, 10:38
|
|||
|
|||
|
Dziękuję, dziękuję...autografy rozdam później.
Dobra. Nie mogę spocząć na laurach i muszę się wziąć do roboty, bo ostatnio żadnych nowych ptaków nie widziałem ( a przeca byłem za miastem by coś wypatrzeć). " as your attorney I advice you to slow down I can't keep up man ! " |
|||
|
25-08-2010, 11:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2010 11:18 przez ktostam.)
|
|||
|
|||
|
Również i ja gratuluję tytułu
![]() Mogę pochwalić się obserwacja kowalika, ale daleko od naszego grodu, tak go więc raczej nie będę dopisywał do listy. Chyba żeby go razem z brodźcem. Zagadka, troszkę z boku tematu. Takiego sobie gołębia widziałem, biały z rudym zabarwieniem od góry, oczy i otoczka oczu pomarańczowe. Zauważyłem u niego niebieską obrączkę. Kolory obrączek przyporządkowane są podobno rocznikom, w jakim są znakowane. I pewnie bym Wam nie zawracał nim głowy, gdyby nie to, że kiedyś już znałem nazwę tego gołębia, wydawała mi się taka sympatyczna, ale całkiem wyleciała z mej pamięci, i wciąż mnie dręczy jej brak. Drugie zagadnienie. W tvzorku widziałem relację z Lublina, gdzie na pewnej uczelni studenci zajmowali się pomocą chorym ptakom. Niestety, niedosłyszałem nazwy tej uczelni, czy mógł to być Uniwersytet Przyrodniczy? |
|||
|
25-08-2010, 12:48
|
|||
|
|||
|
1) Proponuję trzymać się zasad, które legły u podstaw listy i ograniczyć się do Puław i okolic. Kowalików jest u nas wiele, a i brodziec może się trafi...
2) Pomarańczowe oczka i ich otoczkę ma (zdaje się) turkawka, ale raczej nic z tego, bo biała ona nijak nie jest. ![]() 3) Natomiast co do Uniwersytetu Przyrodniczego (lub jak kto woli "WysRol-u") to jest to bardzo prawdopodobne. Gdyby Bóg preferował przedni napęd - chodzilibyśmy na rękach... |
|||
|
05-09-2010, 13:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2010 14:01 przez nibyżempol.)
|
|||
|
|||
|
A oto jakie szczęście mnie spotkało:
Kowalik Przylatuje teraz regularnie i muszę powiedzieć straszne niekulturalny, przegania wszystkie ptaki, no co odziobał sikory moje by je przepędzić z karmnika... To drugie zdjęcie...naprawdę się nie bał. Tak zbierałem te żołędzie dla sójek i w końcu jest efekt...przyleciały i to nawet 3 naraz :-D |
|||
|
06-09-2010, 14:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2010 14:31 przez ktostam.)
|
|||
|
|||
|
Też jestem za tym, aby trzymać się zasad ujętych na początku. Czyli dalej
wymieniamy, dopisujemy do listy tylko obserwacje z najbliższej okolicy. Te inne wspominamy, sygnalizujemy. Kowalików u nas dostatek? Nie miałem okazji go zauważyć, a dość charakterystyczny jest, pewnie zwróciłbym na niego uwagę i zapamiętał go. To my musieliśmy takie odległości przebyć, a kowalika i brodźca ujrzeć mamy szansę tutaj. Czego powyższe zdjęcia są dowodem. Gołębie.Lazurek, Felegyhazer, Wywrotek sisaker, Żuk tulski… uf … jest ich trochę. Zauważyłem, że sami chodowcy, pewnie C mniej doświadczeni, mają kłopoty z ustaleniem gatunku. A tu jeszcze jakieś grupy, odmiany… Jak kiedyś trafię na jego opis, to przypomnę się z tym tematem. Obecnie najbardziej mi przypomina tego Hiszpana http://www.golebie.pignet.pl/inne_rasy/u...iszpan.htm tylko szyja biała. Za to mogę dopisać do listy gołębia miejskiego, gdyż go widziałem ostatnio. Podobno już bociany nas opuściły… ale widziałem jeszcze jednego ostatnio, tydzień temu. Czy zdarza się wam obserwować jakieś osobniki z wynaturzeniami w wyglądzie? Najczęściej spotykam takie zmiany u kawek. Widziałem już kawkę z głową jakby bez piór, kawkę o kawowym kolorze – te obie widywałem kilkakrotnie, gdyż przylatywały w to samo miejsce. Widziałem również kawki w białe plamki, również wielokrotnie. Ale ostatnio widziałem kawkę, która prawie całkowicie albinotyczna. Nawiązując do sójek. I do odstępstw w wyglądzie. W miejscu gdzie jest dość dużo sójek, jedna zwróciła moją uwagę. Właściwie to wpierw myślałem, że to dzięcioł. To po zachowaniu-dolatywała do drzewa, siadała na nim i opukiwała je przy nasadzie gałęzi, i locie-po szybkim sprawdzeniu drzewa leciała na następne. Ale potem gdy podszedłem bliżej stwierdziłem, że raczej to sójka. Jednak w miejscu gdzie sójki są najczęściej niebieskie, ta miał raczej ciemno żółtą barwę. I jakby grzbiet mocno brązowy. W tym lesie-okolice Janowca-panował półmrok, i raczej było pochmurno, więc to mogła być np. młoda sójka, czy się mylę i mógł to być zupełnie inny ptak? Lista: 1 bażant 2 białorzytka zwyczajna 3 błotniak łąkowy 4 bocian biały 5 czapla siwa 6 czajka 7 czyżyk 8 drozd śpiewak 9 dzierlatka 10 dzięcioł białoszyi 11 dzięcioł czarny 12 dzięcioł duży 13 dzięcioł zielony 14 gawron 15 gągoł 16 gąsiorek 17 gołąb grzywacz 18 gołąb miejski 19 jaskółka oknówka 20 jemiołuszka 21 jerzyk 22 kaczka krzyżówka 23 kawka 24 kopciuszek 25 kormoran 26 kos 27 kowalik 28 kwiczoł 29 łabędź niemy 30 łyska 31 makolągwa 32 mewa śmieszka 33 pełzacz leśny 34 pierwiosnek 35 pleszka 36 pliszka 37 pokrzewka ogrodowa 38 rudzik 39 rybitwa rzeczna 40 sikora bogatka 41 sikorka czarnogłowa 42 sikorka modraszka 43 skowronek 44 sójka 45 sroka 46 synogarlica turecka 47 szczygieł 48 szpak 49 trznadel 50 wrona szara 51 wróbel mazurek 52 wróbel zwyczajny 53 zięba 54 żuraw |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

obserwuję ptaki, to również nie widziałem w Puławach ani okolicach bociana czarnego. Doszukałem się, że ostatnie ich obrączkowanie odbyło się u nas w 2006 roku.