|
Internet mobilny GSM - opinie użytkowników
|
|
10-11-2009, 16:26
|
|||
|
|||
|
Internet mobilny GSM - opinie użytkowników
Założyłem ten wątek aby każdy kto posiada "mobilny internet" mógł podzielić się swoimi doświadczeniami. Iplus, OrangeGo, Era Blueconnect, Play etc - masz? Podziel się opinią.
Osobiście chciałem przestrzec Was o zawieraniu umowy abonamentowej z siecią Plus GSM na internet iPlus. zalety: + zasięg praktycznie wszędzie w kraju + możliwość dokupienia pakietów iPlus Extra zwiększających limit + możliwość korzystania z opcji pre-paid minusy: - w chwili obecnej mam abonament 60zł/miesiąc z limitem 1GB na przeglądanie, przed przekroczeniem jest super gdy łapie hdspa przy zasięgu 2/5 kresek jako były użytkowniku pulnetu powiem że jestem zadowolony... po przekroczeniu limitu 1GB prędkość spada tak, że plik 1mb potrafi ściągać 30min. - Moloch zjada małego człowieczka: była ostatnio akcja, że iplus zmienia warunki umowy i jest możliwość zerwania umowy bez ponoszenia kosztów kary odstąpienia od umowy. Po tym jak ZDOBYLEM informację o tym fakcie, z pierwszym otrzymanym rachunkiem zgłosiłem się do salonu, zostałem bardzo miło osbłużony i poinformowany o tym, że za jakiś czas zostanę odcięty od sieci i zostanie mi tylko jeden rachunek do opłacenia. Po miesiącu okazało się jednak, że "coś tam coś tam bla ba la" i nie mogę odstąpić od umowy i albo płacę 1000zł kary albo dalej rok bulenia abonamentu. - wysyłanie plików, załączników w mailu itp - jest praktycznie nie możliwe ze względu na prędkość danych wysyłanych od użytkownika. - WIELKIE OSZUSTWO - po przekroczeniu limitu 1GB zazwyczaj dokupuje za kilka zł pakiet 256mb ... są jeszcze opcje 128mb, 512mb i 1GB .... wysłałem zapytanie do BOK, w którym chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie czy w sytuacji gdy dokupię pakiet iPlus Extra 1gb na kilka dni przed dniem rozpoczynającego nowy okres rozliczeniowy, nie wykorzystane dane przechodzą na następny miesiąc. Oto odpowiedź: "Uprzejmie Panu wyjaśniam, że pakiet iPlus extra niewykorzystany w danym okresie rozliczeniowym przepada." Podsumowanie: Wykupiłem abonament ze względu na pewien okres w moim życiu gdzie potrzebowałem uwolnić się od Pulnetowego kabla i uzyskać mobilność. Straciłem prędkość 4m/b w dzień i 8 m/b w nocy, kosztem mobilności. Niestety, po roku używania tego badziewia z każdym dniem duszę się coraz bardziej. Ponadto gdy dowiedziałem się o tym, że wydane pieniądze na zwiększenie marnego limitu 1Gb przepadają wraz z danymi i nie przechodzą na następny miesiąc mogę tylko powiedzieć jedno: iPlus to jedno wielkie oszustwo Nie mogę doczekać się lipca, gdy moja umowa wygaśnie i z radością będę mógł ją zerwać. Polska nie jest krajem przygotowanym i dojrzałym do tego typu rozwiązań dostarczania internetu. Na pewno ja nie jestem przygotowany na takie koszty w porównaniu do jakości świadczonych usług. Po zerwaniu umowy wracam z powrotem do starego dobrego pulnetowego kabelka, a z iPlusa, ze względu na zasięg, będę korzystał dalej ALE tylko i wyłącznie w opcji Pre-Paid, gdy będę miał jakiś wyjazd. Sam sobie jestem winien. Uczmy się na błędach innych
Człowiek nie jest ani aniołem, ani bydlęciem, nieszczęście w tym, iż kto chce być aniołem, bywa bydlęciem. Blaise Pascal |
|||
|
13-11-2009, 12:05
|
|||
|
|||
|
RE: Internet mobilny GSM - opinie użytkowników
Mam Play'a i kiedy to brałem czyli rok temu była to najlepsza oferta. I dalej jest. Dostaje się stosunkowo najwięcej niż u konkurencji. Minusem jest to że ograniczają transfer do jednego 1 Mb/s czyli około 120 kB/s. Ale masz za to 5 GB na miesiąc lub 10 GB jeśli masz telefon w Play'u. Jako że minął już rok od kiedy mamy umowę więc za przedłużenie tej oferowali mi:
1. 5 GB dalej w miesiącu, ale nie płace za neta przez trzy pierwsze miesiące. 2. 10 GB i płace tyle co płaciłem za 5 GB. Wybrałem drugą opcję. Dostałem od nich modem Huawei E169, który śmiga pod Ubuntu out-of-box. ![]()
|
|||
|
13-11-2009, 13:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2009 13:53 przez Kierownik_Internetu.)
|
|||
|
|||
(10-11-2009 16:26 )aniol_stroz napisał(a): minusy:To akurat jest u nich jasno napisane i podane są parametry do jakich spada jakość połączenia. Problemem jest to, że operatorzy podają tylko parametry downloadu, o uploadzie nie ma ani słowa. (10-11-2009 16:26 )aniol_stroz napisał(a): - WIELKIE OSZUSTWO - po przekroczeniu limitu 1GB zazwyczaj dokupuje za kilka zł pakiet 256mb ... są jeszcze opcje 128mb, 512mb i 1GB .... wysłałem zapytanie do BOK, w którym chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie czy w sytuacji gdy dokupię pakiet iPlus Extra 1gb na kilka dni przed dniem rozpoczynającego nowy okres rozliczeniowy, nie wykorzystane dane przechodzą na następny miesiąc. Oto odpowiedź:Oszustwem byłoby gdyby nigdzie o tym nie pisali a tak nie jest http://www.iplus.pl/materialy/promocje/r...006-37.pdf Kupując ich usługę zgadzasz się na ich regulamin. Jeżeli nie wykorzystasz swojego 1GB abonamentowego to on również Ci nie przechodzi na kolejny miesiąc. Gdyby tak było to najprawdopodobniej te dodatkowe megabajty również by przechodziły. Piszesz również, że 1GB to marny transfer.... Owszem, ale przecież możesz wykupić większy abonament.. tyle, że to kosztuje. Co do Play to daje całkiem dobre warunki cenowe i transferowe w porównaniu do innych operatorów ale trudno jego dostęp nazwać mobilnym skoro zasięg jest w zasadzie tylko w miastach a poza nie ma wcale. O surfowaniu w pociągu to już w ogóle można zapomnieć (testowałem na karcie pre-paid). O moich doświadczeniach z dostępem mobilnym można poczytać tu http://www.forum.pulawy.pl/thread-1077-p...l#pid21417 (zamiast zakładać nowy temat należało napisać w tamtym wątku) Dodam tylko, że ostatnio jestem bardziej związany z Internetem Orange do którego połączenie w podróży jest bardzo stabilne a podróżuję dosyć często. Nawet siedząc w pociągu jadącego gdzieś przez pipidówek w środku lasu udaje mi się osiągać może nie duży transfer ale zawsze. Do pracy po ssh wystarcza. ![]() Potwierdziło się proxowanie stron www u nich ale to raczej nie ma żadnego znaczenia dla użytkownika. Osobiście nie wiem jak można korzystać w domu z dostępu mobilnego mając dostęp do dużo tańszego i szybszego dostępu (biorąc pod uwagę zarówno ceną, prędkość i limit danych... a właściwie ich brak) do sieci od lokalnych operatorów. |
|||
|
13-11-2009, 16:01
|
|||
|
|||
padupa napisał(a):To akurat jest u nich jasno napisane i podane są parametry do jakich spada jakość połączenia. Problemem jest to, że operatorzy podają tylko parametry downloadu, o uploadzie nie ma ani słowa.Play podaje: jakieś 20-30 kB/s padupa napisał(a):Co do Play to daje całkiem dobre warunki cenowe i transferowe w porównaniu do innych operatorów ale trudno jego dostęp nazwać mobilnym skoro zasięg jest w zasadzie tylko w miastach a poza nie ma wcale. O surfowaniu w pociągu to już w ogóle można zapomnieć (testowałem na karcie pre-paid).W ogóle 3G ma sens tylko w miastach. Nie sądze, abyś na każdej wsi łapał wszystkie sieci 3G. padupa napisał(a):Osobiście nie wiem jak można korzystać w domu z dostępu mobilnego mając dostęp do dużo tańszego i szybszego dostępu (biorąc pod uwagę zarówno ceną, prędkość i limit danych... a właściwie ich brak) do sieci od lokalnych operatorów.Czy takich tańszych to bym nie powiedział. Na codzień siedze w Wawie i orientowałem się w cenach. Za 45 zł (lub coś koło tego) mogę mieć internet w UPC i też 1 Mb/s. O tyle lepiej, że limitu transferu nie ma. Ale z drugiej strony chciałem mieć również neta jak do Puław przyjadę. ![]()
|
|||
|
14-11-2009, 01:24
|
|||
|
|||
(13-11-2009 16:01 )magister napisał(a): W ogóle 3G ma sens tylko w miastach. Nie sądze, abyś na każdej wsi łapał wszystkie sieci 3G.Tu nie chodzi o 3G. Chodzi o to, że nawet zwykłego gprs nie da się złapać na cudzych nadajnikach a play póki co ma swoje tylko w miastach. Wygląda na to, że mają podpisaną umowę z innymi operatorami tylko na głos, nie na transmisję danych. Więc jeśli wyjedziesz sobie poza miasto i będziesz chciał poklikać po sieci to po prostu się nie połączysz. Dostajesz NACK na dzień dobry i.... poklikałeś. |
|||
|
14-11-2009, 13:39
|
|||
|
|||
|
GPRS chodzi po tych samych nadajnikach co GSM. Play wykorzystuje nadajniki GSM Plus'a. Jak powiedziałeś do połączeń 3G wykorzystuje swoje. Więc jeśli ma zasięg GPRS to powinien mieć neta.
![]()
|
|||
|
14-11-2009, 21:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2009 21:44 przez Kierownik_Internetu.)
|
|||
|
|||
(14-11-2009 13:39 )magister napisał(a): GPRS chodzi po tych samych nadajnikach co GSM. Play wykorzystuje nadajniki GSM Plus'a. Jak powiedziałeś do połączeń 3G wykorzystuje swoje. Więc jeśli ma zasięg GPRS to powinien mieć neta.Wykorzystuje nadajniki Plusa ale tylko do przesyłania głosu. Nawet w salonie gość mi powiedział że internet owszem ale min. HSPDA, na niższych prędkościach nie będzie działać i to się potwierdziło, niestety. Wyciąg z ich regulaminu: (http://web.playmobile.pl/resources/pdf/R...rnetu.pdf) &4 Zakres usług 2. Użytkownik w ramach zasięgu własnej infrastruktury UMTS/HSPDA Sieci Telekomunikacyjnej P4 oraz za granicą, za pośrednictwem operatorów zagranicznych, z którymi Operator ma zawarte stosowne umowy. [...] może korzystać z Usługi Telekomunikacyjnej Dostępu do Internetu. Jednak gdzieś tam po drodze w dalszych punktach zapewniają że ich infrastruktura się stale powiększa i takie tam....
|
|||
|
15-11-2009, 04:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2009 04:04 przez SeBeK.)
|
|||
|
|||
(13-11-2009 13:33 )Kierownik_Internetu napisał(a): Dodam tylko, że ostatnio jestem bardziej związany z Internetem Orange do którego połączenie w podróży jest bardzo stabilne a podróżuję dosyć często.To ja Ci podpowiem że jak zadzwonisz do BOK'u i poprosisz o podniesienie limitu transferu do nowego poziomu w związku w promocją która weszła od 10 listopada to się przyjemnie zdziwisz (np.teraz zamiast 1 GB jest 4 GB) |
|||
|
18-11-2009, 20:54
|
|||
|
|||
|
Mam Play. W sumie to nie miałam wyjścia a net był potrzebny i tak został. I byłam zadowolona. Na wsi u rodziców pod Puławami na poddaszu działa nawet ok. Na parterze już od święta się połączy. Ale nie ma co narzekać, operator nie zapewniał transferu więc jest ok.
Przedłużałam umowę jak magister jednak nie dostałam nowego modemu. W infolinii raz mówią że się należał, innym razem że nie. W salonie że się nie należał. Internet działa dużo wolniej, wg. konsultanta może to być wina modemu. Nie mam czasu oddać go na gwarancji, czeka mnie pisanie skargi za to że nie dostałam modemu. Polubiłam swoją dawną TP... |
|||
|
19-11-2009, 14:03
|
|||
|
|||
Cytat:Przedłużałam umowę jak magister jednak nie dostałam nowego modemu.Ja też nie dostałem nowego modemu Za przedłużenie umowy dostałem 10 GB na miesiąc transferu. Mój modem jest ok, nie chce nowego. Co do doświadczeń z BOKiem Play'a: generalnie wydaje mi się, że zlewają sprawę i na wszystkie zapytania do nich odpowiadają jednym i tym samym mejlem, że u nich jest w porządku. Jednego razu napisaliśmy złoszenie, że połączenie się cały czas zrywa, albo w ogóle nie można się połączyć. Po jakimś czasie te dolegliwości ustąpiły, wszystko wróciło do normy, a oni odpisują że u nich wszystko działa jak należy, więc reklamacja jest bezpodstawna. Daliśmy sobie spokój z odpowiedzią na to, ponieważ wszystko było ok.A ostatnio zauważyłem, że w Wawie, w miejscu gdzie na codzień mieszkam transfer spadł o połowę. Wcześniej nie było takich akcji, więc pisze do nich zgłoszenie. Wykładam jak chłop krowie na miedzy co jest grane. Oni odpisują mi znów tym samym schematem, że u nich połączenia były realizowane ok. To im odpisuje że nie pisałem że połączenia nie było, tylko nie ma pełnego transferu. Teraz czekam na ich odpowiedź. A wczoraj zobaczyłem, że transfer skoczył do góry. Pewnie znów napiszą, że nie potrzebnie się czepiam. Po za tym strona 24.playmobile.pl to porażka. Chodzi wolno i działa jak chce. ![]()
|
|||
|
19-11-2009, 15:44
|
|||
|
|||
|
ja jestem ciekawy co mi zaoferują na przedłużenie umowy. bez względu na wszystko zrywam, ale ciekawy jestem co plus będzie proponował osobom przedłużającym umowy w odniesieniu do ofert konkurencji. teraz orange nieźle dowalił z GIGABAJTAMI
Człowiek nie jest ani aniołem, ani bydlęciem, nieszczęście w tym, iż kto chce być aniołem, bywa bydlęciem. Blaise Pascal |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Internet Puławy -> 8-10Mbps | Kamils2 | 4 | 532 |
30-11-2009 23:12 Ostatni post: Kamils2 |
|
| Aktualnie najlepsza sie? internetowa - opinie | magda_k_ce | 11 | 384 |
02-08-2009 21:38 Ostatni post: lioncat |
|
| Jaki internet w Pu?awach | surprise | 2 | 282 |
20-04-2009 07:10 Ostatni post: lioncat |
|
| Internet w dwóch pokojach, co i jak? | Garp | 0 | 170 |
18-04-2009 19:38 Ostatni post: Garp |
|
| DARMOWY INTERNET BEZPRZEWODOWY!! | kozi2008 | 1 | 805 |
04-02-2008 14:45 Ostatni post: Kierownik_Internetu |
|
| Pytanie o internet | stream85 | 1 | 624 |
22-01-2008 12:45 Ostatni post: vooyeck33 |
|
| mobilny internet | mroova | 9 | 1,437 |
10-11-2007 21:57 Ostatni post: vooyeck33 |
|
| Internet do rejestracji?? | qnrad | 5 | 1,470 |
07-09-2007 17:42 Ostatni post: chotek |
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

![[Obrazek: userbar.gif]](http://shared.qkiz.pl/userbar.gif)

Za przedłużenie umowy dostałem 10 GB na miesiąc transferu. Mój modem jest ok, nie chce nowego. Co do doświadczeń z BOKiem Play'a: generalnie wydaje mi się, że zlewają sprawę i na wszystkie zapytania do nich odpowiadają jednym i tym samym mejlem, że u nich jest w porządku. Jednego razu napisaliśmy złoszenie, że połączenie się cały czas zrywa, albo w ogóle nie można się połączyć. Po jakimś czasie te dolegliwości ustąpiły, wszystko wróciło do normy, a oni odpisują że u nich wszystko działa jak należy, więc reklamacja jest bezpodstawna. Daliśmy sobie spokój z odpowiedzią na to, ponieważ wszystko było ok.