|
Dostawcy internetu radiowego w Pu?awach i okolicach,-OPINIE-
|
|
06-02-2008, 21:05
|
|||
|
|||
stream85 napisał(a):Co mo?ecie powiedzie? o aktualnym poziomie us?ug amplus'a? Zastanawiam si? nad skorzystaniem z ich us?ug, przeprowadzi?em si? do D?blina i podobno mog? bezproblemowo zainstalowa? mi tam radiówk?. Jak jest rzeczywi?cie z pr?dko?ci?, czy jak wezm? np 1024kb/s to rzeczywi?cie tyle jest? Amplus jako jedyna sie? dzia?a zarówno w Pu?awach i D?blinie,a co chodzi o dzia?anie to w Pu?awach dobrze dzia?a co moze potwierdzi? yaycy-69 który korzysta z tej ?ie?i kilka lat wiec mo?e co? na ten temat wiecej si? wypowiedzie?. >> Pozdrawiam << ........ Piłeś NiE JeDz, NiE Piłeś WyPiJ ........ |
|||
|
03-03-2008, 05:34
|
|||
|
|||
|
Co s?dzicie o obecnej jako?ci kaemnetu (radiówka 512kb/s)? Jeszcze z miesi?c temu ?adnie ?miga?, a po "podczepieniu" si? spinakera.... jak u mnie... jest cieniutko. W pt - ndz transfery rz?du 2,5 - ~10 KB/s :jupi: , ?e wi?cej na pr?d pójdzie, ni? si? cokolwiek ?ci?gnie. Najzabawniejsze jest to, ?e czasem nawet google nie ?api?... a reszta www to dramat...
Sama instalacja sprz?tu te? by?a ciekawa. Panowie przyszli, zamontowali anten?, kart? ju? mia?em (koniec 16.00). Pan Krzysztof M. oznajmi? nast?pnie, ?e net b?dzie tego samego dnia lub zaraz z rana na 2 dzie?. Poczeka?em wi?c dzionek, drugi - nasta?a godzina 7.00 pm i nic... zadzwoni?em, poda?em dok?adnie mac'a i w ko?cu co? si? ruszy?o Mówi?..."cacy", odpalam rs i... down max 30 KB/s z szarpaniem :ass: (512kb/s) Z?apa?em wi?c dzie? pó?niej za netstumbler'a i co si? okaza?o... antena ciut nie w tym kierunku wycelowana : Moje po??czenie: link quality, strenght 100%, widoczno?? 100%, do nadajnika 250 - ~300m. Jest jeszcze jeden szczegó?: rodzinka obok ma neta od tego samego dostawcy, na tym samym kanale (2), a nasze anteny(moja yagi12, ich yagi16) s? oddalone od siebie ~3-3,5 m. Czy mog? si? jako? zak?óca?? Teraz czekam na pomy?lniejsze fale :
|
|||
|
03-03-2008, 11:16
|
|||
|
|||
|
jesli pracuja na tym samym kanale to nie ma problemu, w jakiej lokalizacji mieszkasz? wlostowice? nie ma sie co dziwic odnosnie predkosci, eter w pulawach jest tak zapchany ze nie idzie sie przez niego przebic na 2,4GHz a podobno ostatnio tez syfi monitoring na 5GHz, za duzo nadajnikow, za blisko siebie, w dodatku wiekszosc w tej samej polaryzacji, co do podlaczenia spinakiera to jak narazie sa to oddzielne sieci, wiem tylko ze jakies 4 miesiace temu w spinakerze net chodzil tak ze strony sie nie chcialy ladowac a torrenty lecialy i to bardzo szybko
![]() co do predkosci to nie ma sie co dziwic, jak kilkanascie osob na jednej antenie zarzuci torrenty to nawet strony nie beda sie ladowac poprawnie sprawnosc standardu b jest redu 60-80% tak wiec max predkosci na jednej antenie to 6-8Mbps lacznie w obie strony! tak wiec przelicz sobie jak ktos sciaga niby te 512 a wysyla powiedzmy 128 czy 256 to ile takich osob moze siedziec na jednej antenie z reszta jak by gosciowi zalezalo na klijencie to odpalil by neta w przeciagu kilkunastu minut, jaki to problem dadc mac adres kompa i dane na temat klijenta do panelu administracyjnego? gora 5 minut jak net Ci nawala o reklamuj bo innego wyjscia nie masz
|
|||
|
04-03-2008, 18:53
|
|||
|
|||
|
Dzi?ki za odpowied? :smile:
Na razie czekam, reklamacja nie ma zbytnio sensu, bo taka sytuacja zdarza si? przewa?nie w pt-ndz, w pozosta?e dni jest raczej zno?nie : Jak mi si? w ko?cu znudzi 3/4 tygodniowy net, to zawsze mo?na wybra? innego isp. Kolega mia? kiedy? spinakera, z tego co pami?tam by?a totalna klapa, przerzuci? si? na neo i jest zadowolony. Je?eli si? rozmy?l?, to te? pewnie do??cz? do dzieci spod sztandaru tp. :
|
|||
|
05-03-2008, 06:15
|
|||
|
|||
|
Hmmm
Teraz KAEMNET i SPINAKER si? po??czy?y i jak ju? wiadomo z ró?nych wypowiedzi i nie tylko to nic si? nie poprawi?o,z wyj?tkiem wpisów na stronkach ?e powi?kszy si? liczba techników. : : .Ostatnio pojawi? si? drugi hotspot na bloku przy ul.Romów 13 hotspot.um.pulawy.pl ,który dzia?a w przeciwie?stwie do tego ze szko?y nr.4, hotspot_um.pulawy.pl. Nie jest to rewelacja na dzie? dzisiejszy,ale np.komunikatory Skype,GG,Tlen i inne dzia?a?y. Pr?dko?? od 21=26 kb/s Co o neo to ja bym proponowa? np.netia na linji tp ,lepiej dzia?a. >> Pozdrawiam << ........ Piłeś NiE JeDz, NiE Piłeś WyPiJ ........ |
|||
|
05-03-2008, 10:17
|
|||
|
|||
yarecki2 napisał(a):Jest sie? radiowa na W?ostowicach co jak ju? wspomina?em, dzia?a bez problemowo i jeszcze si? nie zdarzy?o ?eby pr?dko?? spad?a poni?ej gwarantowanej.Kaemnet nie oferuje gwarantowanej pr?dko?ci tylko do, a ?e wyci?ga si? wi?cej to tylko taki przywilej. yarecki2 napisał(a):Ostatnio pojawi? si? drugi hotspot na bloku przy ul.Romów 13 hotspot.um.pulawy.pl ,który dzia?a w przeciwie?stwie do tego ze szko?y nr.4, hotspot_um.pulawy.pl.I raczej wi?cej nie nale?y si? spodziewa?. :> Ale o pu?awskich hotspotach to jest ju? inny temat. |
|||
|
05-03-2008, 17:16
|
|||
|
|||
|
apropos hotspotow to jest jakas dyrektywa unijna ktora nakacuje ograniczenie predkosci dzialania i uslug przez bezplatne hotspoty, czyli wycinka p2p itp, a co do tego hotspotu na ulicy romow to podejzewam ze caly blok zapycha lacze
![]() z reszta wbijanie w pulawach z netem na 2,4GHz nie ma sensu, poniewaz jest baardzo duzo sieci pracujacych w tym pasmie i nawet jesli to bedzie dzialalo to nie bedzie tak jak powinno, zostaje tylko w miare wolne od zaklucen pasmo 5GHz ![]() sprzet drozszy ale lepszy, no i jeszcze smieszy mnie temat jak ktos kupuje sprzet fime no-name na allegro i jeszcze mysli ze na tym bedzie dobrze dzialac, normalnie URYNA co do kaemnetu to sporo osob go kiedys zachwalalo, ale widze ze sprawa sie odwraca, wiecej uzytkownikow, mniejesz doswiadczenie osob zarzadzajacych, slaba przepustowosc mostow radiowych spowodowana kiepska widocznoscia badz zakluceniami robi swoje. |
|||
|
05-03-2008, 20:04
|
|||
|
|||
|
Odno?nie sieci "bezproblemowej" dzia?aj?cej na W?ostowicach... to chyba jedynie wls_net. Kolega ma i przy jako?ci sygna?u 50-70% nie narzeka! :eek:
Mo?e jestem zbyt wymagaj?cy i ?rednia tygodniowa w mojej sieci 15-20KB/s (512kb/s) to jednak du?o... Jak my?licie?
|
|||
|
12-03-2008, 09:06
|
|||
|
|||
|
Pod koniec br. przeprowadzam sie do nowego mieszkania przy ul.Sieroszewskiego.Wczoraj od developera dowiedzia?em si? ze 'jedynie s?usznym' dostawc? netu w tym bloku( w tym przewodowego ) jest Kaemnet ( poniewaz ma tam serwerownie).Ciekaw jestem czy kto? z Was korzysta z netu przewodowego dostarczanego przez Kaemnet? Prosze o opinie.O problemach netu dostarczanego drog? radiow? przez Kaemnet ju? wiem.Obecnie korzystam z Pulnetu i mimo ma?ych niedogodno?ci jednak nie chcia?bym zmieniac dostawcy.Developer za? uprzedzi? mnie ze jezeli chc? korzysta? dalej z Pulnetu to musz? 'doci?gn?c' sobie na w?asny koszt.Do obu providerów wys?a?em maile i czekam na odpowied?.
"Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived." (Isaac Asimov) ![]() "Jak dowodami można obalić coś, w co motłoch uwierzył bez dowodów?" (Nietzsche) |
|||
|
12-03-2008, 21:17
|
|||
|
|||
|
Je?eli b?d? ch?tni na Pulnet w Twoim nowym bloku to problemu doci?gni?cia kabla na w?asny koszt raczej nie b?dzie. Pulnet obecnie pod??cza nowych userów za darmo po spe?nieniu pewnych warunków które opisuj? w regulaminie. Do poci?gni?cia kabli po budynku b?d? potrzebowali tylko zgody w?a?ciciela (a on oczywi?cie mo?e si? nie zgodzi?), reszt? zajm? si? sami. Tak?e jest niezerowa szansa na to, ?e mo?esz mie? pod??czenie do tej sieci ca?kiem darmo. Chyba, ?e nie maj? w pobli?u swojego w?z?a, a to ju? d?u?szy problem.
|
|||
|
12-03-2008, 22:50
|
|||
|
|||
|
Ja u?ywam "przewodowego" neciku z firmy Kaemnet ju? rok.
Z?ego s?owa nie mog? powiedzie?, w przeciwie?stwie do Pulnetu. Przez ten okres zdarzy?y si? mo?e 3, 4 przerwy, ale po moim telefonie do w?a?ciciela zaraz to naprawi?. Raz by?a d?u?sza przerwa kilka lub kilkana?cie godzin, ale to najprawdopodobniej spowodowane by?o awari? g?ownego dostawcy. Poza tym, dogada?em si? z w?a?cicielem Kaemnetu, ?e po roku zwi?kszy mi ??cze do 1 Mega i tak si? sta?o. Necik teraz ?miga naprawd? bardzo mi?o. Dodam tylko, ?e nie mia?em nic zapisanego w umowie, tylko ustnie rok temu si? umówili?my i p. Maj wywi?za? si? z umowy ustnej bez najmniejszego problemu. Tak wi?c polecam. |
|||
|
13-03-2008, 06:56
|
|||
|
|||
|
Oferta Pulnetu-1024 kbps downstream / do 512 kbps upstream, z dost?pem do serwera proxy.60 z?/miesi?c z VAT
Oto odpowied? z Kaemnetu. cytat: Za pod?acznie zap?aci Pan 1 z? Abonamenty : 1024/1024 kbit/s 45 z? z VAT 2048/2048 kbit/s 65 z? z VAT bez ograniczen i limitow wystawiamy faktury VAT Wydaje si? ciekawa. "Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived." (Isaac Asimov) ![]() "Jak dowodami można obalić coś, w co motłoch uwierzył bez dowodów?" (Nietzsche) |
|||
|
13-03-2008, 07:01
|
|||
|
|||
|
kaemnet
1024/1024? kabel? 45 z?? jaka? inna bajka :smile: radiówka 512/45z?... czy?by kabel by? 2x ta?szy? :
|
|||
|
13-03-2008, 18:16
|
|||
|
|||
pulawy_city napisał(a):kaemnetraczej 2x szybszy
|
|||
|
13-03-2008, 18:48
|
|||
|
|||
|
Poczekamy, do przeprowadzki jeszcze ok.pó? roku wi?c wiele jeszcze sie wyja?ni.Zasiegn? opini tych którzy ju? wprowadzaj? si? do mieszka? na tym osiedlu.Kto wie z jakiego wyjscia na swiat korzysta Kaemnet?
"Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived." (Isaac Asimov) ![]() "Jak dowodami można obalić coś, w co motłoch uwierzył bez dowodów?" (Nietzsche) |
|||
|
13-03-2008, 19:29
|
|||
|
|||
lioncat napisał(a):Kto wie z jakiego wyjscia na swiat korzysta Kaemnet?Pulman. |
|||
|
14-03-2008, 00:40
|
|||
|
|||
|
powiem wi?c szczerze.... ?a?uj?, ?e kaemnet na w?ostowicach tylko drog? radiow?... :|
obecnie to i w pon-pt czasem mam problem z google.pl (14-23h)po 23 wraca do "normy"... pingi do ap czasem powy?ej 4000 ms... czasem cudowne "Up?yn?? limit czasu ??dania." po co narzeka?? jest jak jest, jak b?dzie gorzej...wcale mnie to nie zdziwi :smile: |
|||
|
28-03-2008, 22:54
|
|||
|
|||
|
jak masz pingi do AP powyzej 100ms to jest lipa na mase, z reszta na wlastowicach jest kupa sieci i mozliwe ze to przez to, Masz tylko 3 niezachadzace sie kanaly w pasmie 2,4GHz jaka masz odleglosc do nadajnika, masz po drodze przeszkody optyczne? jak mozesz to odczytaj warosc sygnalu z karty radiowej i ew podaj jej model
![]() w standardzie B dobry i stabilny sygnal to przynajmniej -78dBm (im blizej 0 tym lepiej) poza tym jest to skala logarytmiczna, tak wiec 3dB oznacza wartosc 2 razy wieksza (lub analogicznie 2x mniejsza) pulawy_city napisał(a):olega ma i przy jako?ci sygna?u 50-70% nie narzeka! w typowych kartach 50% syganlu to bedzie odpowiadalo SNR (Signal to Noise Ratio) 50dB, czyli przy standardowym poziomie szumow -95dBm to bedzie mial -45dBm na wejsciu kart przy 70% -25dBm co jest juz bardziej podejzane, czyzby byl polaczony parabloka? : bo taki sygnal to tylko przy malej odleglosci, rzedu 100 metrow na mocnej antenie, nikt "noramalny" tak nie montuje, w standardzie g wypasny sygnal jest na poziomie -60dBm. Z reszta dla ciekawskich mam linka jak to sie liczy KLIKczulosc karty radiowej dla standardu B w 11Mb to -80dBm i typowa moc karty to 17dBm czulosc karty dla standardu G w 54Mb to -70dBm i moc ok 14-15 dBm zyski polpularnych anten bazowych to max 18dBi a klijenckich 8dBi, 14dBi i 18dBi, rzadzeiej spotykane i stosowane o zysku 23dBi i na tej podstawie mozna sobie dobrac antenke/ki pozdro dla fanow WiFi ;-) |
|||
|
30-03-2008, 15:10
|
|||
|
|||
|
Antena yagi12dBi, karta sieciowa... w sumie mam 2 i na obu jest to samo (1. ~20dBi 2. ~17dBi)
Sygna? luz: moc -41~39dBm, szum -79dBm, jako?? okre?lana na 100%(czasem spada nieznacznie do ~98%) Pingi zale?ne bardziej od pory dnia/nocy/dnia tygodnia. W pó?nej porze, ko?o 23 jest 2ms z wahaniami, w porze 15~24... nawet do 4000ms. ?adnych przeszkód, 250~300m do ap (chocia? nie mierzy?em, ale beretem mo?e bym dorzuci? ) , widoczno?? 100% (zreszt? jak pisa?em wy?ej).Odno?nie twojej wcze?niejszej wypowiedzi o p2p/liczbie u?ytkowników, tu jest chyba pies pogrzebany... S?siad wymieni? ju? 3 anteny (kaemnet), bo my?li, ?e wina jest po stronie si?y sygna?u i chyba wcale nie ma lepiej... Cytat:-------------------------------------------------------------- Ca?a sytuacja zmienia si? jak w kalejdoskopie: Cytat:2008-03-30 ps. dzi?ki za stronk?
|
|||
|
30-03-2008, 17:04
|
|||
|
|||
|
na to wychodzi ze pasmo 2,4GHz nie nadaje sie do uzytku na wlostowicach
![]() a ping do bramy od 11ms to dosyc wysoki, u mnie zaczynaja sie od ok 0,5ms na radiu ![]() jak cos skontaktuj sie ze mna na gadu to bede mogl Ci doradzic cos wiecej ![]() pozdrawiam |
|||
|
09-04-2008, 18:11
|
|||
|
|||
|
Dzi?ki za dobre ch?ci, ale sam dostawca te? r?ce rozk?ada. Kaszanka project jak na razie. Rodzina obok to samo, suchoty od pi?tku bodaj?e. Transfer, jak dobrze poci?nie = ~20KB/s , average 8-10KB/s
:Te? dobrze, powrót do oldskool'u... ach te modemy... |
|||
|
17-08-2008, 22:06
|
|||
|
|||
|
Z Kaemnetem i by?ym Spinakerem zawsze by?y problemy z prawid?owym dzia?aniem tych sieci,poniewa? pasmo 2,4G jest za bardzo zapchane. .
Jest mo?liwo?? przetestowania przez 7 dni,wiec mo?na sobie sprawdzic ja dzia?a. >> Pozdrawiam << ........ Piłeś NiE JeDz, NiE Piłeś WyPiJ ........ |
|||
|
18-08-2008, 09:02
|
|||
|
|||
|
jak by ktos byl chetny to przelecialem sie z lapkiem po wlostowicach i mam skany eteru
do otworzenia potrzebny bezplatny network stumbler (heh, jeszcze ten windows sie do czegos przydaje ;-) )swoja drogo pppoe to najlepsze zabezpieczenie przed wpinkami do sieci troszki sie osmialem jak zobaczylem jaki sprzet polecaja specjalisci z urzedu miasta do hotspotow : standardowo antena typu jaga made by allegro i jeszcze do tego ustawiona w poziomie a nie w pionie (tak nadaja hotspociki) z tymi antenami jest niezly brecht, w terenie wariuja, zbieraja sygnal tylem i przodem, na miescie nie nadaja sie do niczego z reszta teren wlostowic zaczyna mi sie kojazyc z ta stronka URYNA jedyna szanasa to 5GHz, jest wiecej kanalow (11 nie zachodzacych sie) sprzet jest drozszy wiec laicy raczej nie beda sie pchali w temat, swoja droga jak ktos zacznie sie interesowac tematem, to wie ile tak naprawde dobry sprzet kosztuje, dobra antenka na 5GHz potrafi kosztowac nawet 700 zlotych ![]() EDIT: moja siostra miala spinakera, teraz to kaemnet, zostala przepieta na obserwatorium i pingi powyzej 1000ms, strony praktycznie sie nie laduja gg cos tam dziala, doslownie masakra z reszta sie nie dziwie, ta antena z obserwatorium zbiera caly ten smietnik na 2,4GHz z wlostowic, ale niestety nie da sie tego wszystkiego naprawic w miesiac czy dwa |
|||
|
22-09-2008, 16:52
|
|||
|
|||
Cytat:pingi powyzej 1000ms u mnie bylo to samo, dopoki moj nr telefonu nie pojawil sie na wyswietlaczu telefonu dostawcy. teraz w miar?, o dziwo pingi 1-10 ms, jednak jest jedno ale.. bywa miodnie, czyli gwarantowana przepustwosc, 64KB, www b?yskawica, dla urozmaicenia, bywa tez i tragicznie. edit: zb?dne zdania usun??em |
|||
|
22-09-2008, 23:36
|
|||
|
|||
|
Na jakiej podstawie stwierdzasz, ?e kto? obsysaj?c p2p zabija Twoje ??cze, pods?uchujesz jego pakiety? Statystyka mówi, ?e w oknie godzinowym które poda?e? najwi?cej osób korzysta z sieci wi?c albo nie wyrabiaj? urz?dzenia operatora albo ma on za ma?e wyj?cie na ?wiat i w tych godzinach si? po prostu przypycha co skutkuje tym, ?e ?aden z userów nie osi?ga maksymalnych pr?dko?ci dost?pu.
Normalna praktyka, umowy do abonentów prywatnych mówi? o pr?dko?ciach dost?powych DO wi?c operator nie potrzebuje posiada? tyle pasma ?eby obs?u?y? w pe?ni maksymalny ruch generowany przez wszystkich userów sieci. Jakby tak by?o to prawdopodobnie cz??? pasma i tak by by?a nieu?ywana a p?aci? za nie trzeba by by?o wi?c dzi?ki takim praktykom ISP ma oszcz?dno?ci a userzy ni?sze ceny. ??cze jest puste - osi?gasz maksymalne pr?dko?ci, jak jest zapchane to pr?dko?ci spadaj?. Dzi?ki takim praktykom u?ytkownicy ko?cowi nie p?ac? kroci za pr?dko?ci, które aktualnie posiadaj?. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| wydajnosc internetu | mop231 | 7 | 204 |
02-08-2010 12:48 Ostatni post: Kierownik_Internetu |
|
| Darmowy dostęp do Internetu w Puławach? | Kierownik_Internetu | 188 | 22,002 |
27-06-2010 01:22 Ostatni post: Kierownik_Internetu |
|
| Internet mobilny GSM - opinie użytkowników | aniol_stroz | 10 | 706 |
19-11-2009 15:44 Ostatni post: aniol_stroz |
|
| Aktualnie najlepsza sie? internetowa - opinie | magda_k_ce | 11 | 384 |
02-08-2009 21:38 Ostatni post: lioncat |
|
| Dostawcy internetu | herbi31 | 20 | 1,453 |
18-10-2008 14:42 Ostatni post: magister |
|
| Nadajniki TV w okolicach Pu?aw, wsi Niwa, gm. Baranów | topiq | 2 | 745 |
04-04-2008 08:26 Ostatni post: topiq |
|
| Jakiego dostawc? internetu wybra?? | tsz_3 | 34 | 5,310 |
10-08-2007 22:10 Ostatni post: Kierownik_Internetu |
|
| Przetestuj darmowy dost?p do Internetu | Kierownik_Internetu | 0 | 899 |
14-03-2007 10:10 Ostatni post: Kierownik_Internetu |
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

:
:

![[Obrazek: 7731.png]](http://img.userbars.pl/39/7731.png)